När du tänker på den typiska alpina räddningshunden, är bilden som dyker upp mest sannolikt den av en Sankt Bernhardshund – en kraftfull, ömsint jätte med en tunna runt halsen. Men varifrån kommer denna bild? För att förstå det måste vi fördjupa oss i hundrasens historia.

Ursprung i schweiziska alperna

Sankt Bernhardshundens historia börjar i de schweiziska alperna, närmare bestämt vid Sankt Bernhardspasset, en farlig, snöig korsning som ligger mer än 2 400 meter över havsytan. Passagen har varit en rutt för resenärer i tusentals år, men den är full av faror – allt från laviner till isiga klyftor.

Runt år 1 050 grundade ärkediakonen Bernard de Menthon Stora Sankt Bernhardshärbärget som en tillflyktsort för resenärer. Man tror att munkarna på detta härbärge började använda hundar i syfte att ha dem som vakthundar men som senare utökades till räddningsaktioner. Ursprungligen var dessa hundar inte de Sankt Bernhardshundar vi känner igen idag, utan stora mastiff-liknande hundar som var avlade i regionen. Över tid utvecklades dessa djur, troligen genom selektiv avel av munkarna, till Sankt Bernhardshunden.

Räddningsuppdrag i snölandskap

Sankt bernhardshundens luktsinne och riktning i snöstormar är utomordentliga. På 1700-talet hade dessa hundar fastställt sitt rykte som ovärderliga räddningsdjur, kapabla att upptäcka lavinoffer begravna under djup snö. De skulle arbeta i par, med en hund som grävde genom snön och den andra som återvände till hospitalet för att varna munkarna. Under en period av ca 200 år räddar Sankt bernhardshundarna mer än 2 000 liv!

Bilden av Sankt bernhardshunden med en tunna runt halsen är både romantiserad och missförstådd. Även om det är en populär uppfattning att dessa fat innehöll konjak (erbjuden till offren för att hålla dem varma) finns det inga historiska bevis för detta. Det förblir dock en populär symbol för Sankt bernhardshunden.

Avel och erkännande

I början av 1800-talet stod Sankt bernhardshundrasen inför utmaningar eftersom hårda vintrar och inavel ledde till en nedgång i populationen. För att rädda rasen introducerades hundar från närliggande regioner, som Newfoundlandshunden. Detta ledde till den Sankt Bernhardshund vi känner till idag. Den blev större, med längre päls och fick det snälla temperament de i dag är kända för.

År 1884 erkände den schweiziska Kennelklubben officiellt Sankt bernhardshunden som egen ras. Vid slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade Sankt bernhardshundar fått popularitet över hela världen, både som räddningshundar och älskade familjehusdjur.

Arv och popularitet

Idag sträcker sig Sankt Bernhardshundens rykte bortom dess räddningshistoria. Den har figurerat i populärkulturen, med den mest berömda som den fiktiva Beethoven från filmserien, men även Båtsman från Saltkråkan var en Sankt bernhardshund. Sankt Bernhardshundar har också gjort framträdanden i litteraturen, serietidningar och mer.

Historien om Sankt Bernhardshunden är ett fint exempel på bandet mellan människor och hundar. Dennas hundras, med sina snälla ögon och empatiska natur, har både lämnat ett avtryck i mänsklighetens historia och lever i dag vidare som en trogen följeslagare till tusentals familjer världen över.